МАЛИ ДУГ (01.08.2004.-30.11.2007.) – ПРЕПОРУКА ЗАШТИТНИКА ГРАЂАНА ФОНДУ СОВО

Преузето са сајта http://www.kvp.admiral.in.rs

Поштовани!

У прилогу објављујем ПРЕПОРУКУ ЗАШТИТНИКА ГРАЂАНА ФОНДУ СОВО. Препорука Заштитника грађана је била да Фонд СОВО, према Решењима донетим војним пензионерима (КВП) у току новембра и децембра 2007. године, без одлагања исплати разлику пензије (дуг) на име мење исплаћене пензије за период у наслову.
Они то нису урадили и данас према незваничним сазнањима око 10.000 војних пензионера (КВП) није добило – није им исплаћен тај дуг. Верујем да су то добрим делом КВП – породични пензионери, лица која су наследила пензију, нису у контакту ни са ким од војних пензионера, не знају ништа о манипулацијама Фонда СОВО, а сада РФ ПИО, те не траже то своје закинуто право.
Као што знате за два – три месеца биће 10 година и то потраживање ће потпуно застарети. Да ли је то дословно тако нисам стручан да коментаришем.

Апелујем на сва удружења војних пензионера да снагом своје моћи, као правна лица, траже од РФ ПИО имена и адресе и друге доступне личне податке лица која нису наплатила тзв. МАЛИ ДУГ. А онда те податке треба дати адвокатима, који желе да се ангажују у овим парницама, да им судским путем изборе – наплате закинуто право. Верујем да од ових око 10.000 КВП, који нису наплатили тзв. мали дуг, велики број плаћа чланарину УВПС. У ствари узимају им чланарину на криминалан начин преко РФ ПИО. УВПС и РФ ПИО их двоструко пљачкају.
Надам се да има људи добре воље у удружењима војних пензионера, па и у УВПС, који ће под хитно предузети мере да се ти људи из наше бранше или из наших породица (породица војних пензионера – КВП) намире за закинути тзв. мали дуг, а не да потпуно застари, како једва чекају РФ ПИО и УВПС.

Колеги Драгославу Ивановићу захваљујем на документу за објављивање!

 

2011.07.12 Препорука Заштитника грађана Фонду СОВО – мали дуг

 

Илија Овука – На састанку са Калиновићком и њеним кабинетом тражио сам да се свима, који тај дуг нису наплатили, изврши исплата са валоризационом каматом. Рекао сам да они имају све податке о тим лицима, да су то и наследници расути широм Србије, који ни не знају за то да им ФСОВО односно правни наследник РФ ПИО дугују и да би било коректно да им се исплати. Очигледно је да они то не желе и чекају да прође рок од 10 година (Новембар-Децембар о.г.) како би дошло до застаревања.
Нисам имао овај докуменат кад смо били на разговору али сада треба службено од њих то тражити како би доставили податке о тим лицима а адвокати да подносе тужбе. Сматрао сам да је РФ ПИО добра управа и да ће узети у обзир да људи нису информисани о том дугу и да ће своју обавезу извршити. Међутим, очигледно је да то није тако. Зато треба бити упоран до краја и доћи до података за та лица. Нажалост, и из УВПС су говорили пре две године да је тај дуг застарео и на тај начин вршили обману КВП.