НЕМАЊИЋИМА У ПОХОДЕ

Аутор: Милорад Петковић

Удружење пензионисаних подофицира Градски Одбор Ниш, поред решавања питања везана за матереријалну,стамбену и здравствену проблематику, труди се да обогати и културнозабавни живот својих чланова.

У том смислу 9 и 10. јуна 2018.године уприличена  и реализована посета српским светињама. Првог дана извршена је посета манастиру Жичи, која слови у народу као мајка свих српских манастира а након тога мала група од 15 људи креће пут манастира Градац у коме је сахрањена краљица Јелена Анжујска.Временске прилике су нам ишле на руку а монахиња је на веома  надахнут начин описала краљевску љубав.

По завршетку посете овом манастиру крећемо пут манастиру Студенице где је предвиђено и коначиште за тај дан. Љубазност наших домаћина се осетила одмах по доласку у амбијенту, чијој се лепоти клањају и богови.

Захвалност коју дугујемо братству манастира Студеница на челу са игуманом Тихоном неможе се ничим поредити а за учињено према овој нашој не великој групи, заслужује са наше стране једно велико хвала.

Присуство богослужењу и јутарњој литургији 10.јуна 2018.год., на све нас је оставило посебан утисак, јер смо се том приликом уз причест поклонили и пољубили мошти светог Симеона.

Након завршетка богослужења, упознали смо се уз заједнички снимак са игуманом Тихоном, којом смом приликом уручили Захвалницу УППС ГО Ниш, као захвалност за бригу у очувању Студенице као споменика  стварања Српске државе. У име Удружења Захвалницу је уручио председник УППС ГО Ниш Милорад Петковић.

Напуштамо прелепи амбијент окупан јутарњим сунцем и крећемо пут Новог Пазара у обилазак Петрове цркве, манастира Ђурђевих Ступова и прелепог манастира Сопоћани.

Позната је чињеница да је Петрова црква најстарија у Србији изграђена у још у 9 веку у којој је крштен Свети Сава.