Понижавајући однос државе према активним припадницима Војске Србије

Аутор: Сашко Јовановић, потпредседник УППС ГО Ниш

Вршећи војну службу у уређеној држави као што је била Југославија, била је велика одговорност али и част служити народу и држави, која је на прави начин решавала статусна и сва друга питања везана за ЈНА.

Данас као бивши припадници Војске, неможемо се сложити са чињеницом да је активни састав Војске доведен у статусном и у сваком другом смислу у крајње понижавајући положај.

Навешћу пример који на најдиректији начин руши углед припадника Војске Србије до крајњег понижавајућег положаја. Уведена је неразумна одлука тадашње Владе да се свим државним органима смање дневнице па и припадницима Војске СРбије за службена путовања и дежурства на срамних 150,00 динара, поред и онако ниских примања.

Питам се, дали ова сума може да обезбеди три оброка на терену? а и питам јавност Србије да ли је могуће да је држава и њена економска моћ, дошла до таквог нивоа,  да није у стању да ни најлојалнијој и најчаснијој служби као што је Војска  обезбеди минимум самопоштовања личности кроз материјално и финансијско обезбеђење при вршењу овако часне и одговорне дужности.

За све нас је срамна чињеница, што се ниједна одговорна личност не сети да овако срамни положај измени у позитивном смислу и кроз законска решења поврати достојанство припадника Војске од војника па све до генерала.

Питамо се да ли би било који орган извршне власти од скупштине до председника послао своје дете на службени пут у иностранство са дневницом од 5 еура. Како да тај човек представи себе и државу у чијој је служби, поштујући лично достојанство и достојанство државе којој служи.

Свестан сам чињенице, да ће појединци и поједини органи негативно протумачити овај мој став, али и патриоте који деле овакво мишљење и став, као и  људи који мисле о достојанству свих припадника Војске у целини и очување њеног угледа у земљи и иностранству, никада се нећемо помирити са оваквом небригом надлежних институција и појединаца који су дужни да по Закону  брину о овој одговорној и часној професији, не доводећи их у крајње понижавајући положај.