ПРОТЕСТ ПЕНЗИОНЕРА: ДА НАМ СЕ ВРАТИ ОТЕТО

Удружење синдиката пензионера Србије организовали су у центру Београда протест са ког су од државних званичника затражили да им врате новац без ког су остали због одлуке о смањењу пензија. Подршку су добили од Европске федерације синдиката пензионера и старијих лица. Најављују да ће се, уколико Уставни суд у разумном року не одговори на њихов захтев за оценом законитости и уставности смањења пензија, то питање наћи пред Европским судом за људска права у Стразбуру.

Они су најпре протестовали на Тргу Николе Пашића, а потом су се упутили у шетњу до Уставног суда и зграде парламента где су предали своје захтеве.
Председник Удружења синдиката пензионера Милорад Вујасиновић рекао је да су пензионери желели да протестом искажу своје незадовољство због смањења пензија.5c
„Тражимо да нам се врати отето, не тражимо повећање већ само да нам врате оно што су нам узели“, рекао је Вујасиновић.
Додао је да су пензионери своје пензије поштено зарадили и да су оне Законом о привременом начину исплате пензија незаконито смањене.
То удружење у новембру прошле године поднело је Уставном суду Србије захтев да поништи одлуку владе о смањењу пензија.
Вујасиновић је казао да се нада да ће Уставни суд бити на страни пензионера и поништити ту одлуку, а ако буде другачије синдикат ће се обратити суду у Стразубуру.
Вујасиновић је најавио да ће и 1. маја вероватно бити организован сличан протест у Београду са другим синдикатима.
Све пензије веће од 25.000 динара, смањене су од новембра прошле године у оквиру владиних мера штедње и смањења расхода.
Пензионери су на скупу носили транспаренте на којима је писало: „Напред назад, немам где, радна књижица празна је“, „Живот прође пензија не дође“, „Ко лаже војне пензионере“…
Пензионери су изразили неслагање и са изменама Закона о ПИО посебно због смањења броја чланова УО чиме се како кажу, сада одлуке доносе претежно већином гласова представника владе Србије.
Министар рада, запошљавања, социјалних и борачких питања Александар Вулин изјавио је данас да влада има више представника у Управном одбору Пензионог фонда од представника Удружења пензионера, јер том фонду сваког месеца уплати 45 одсто.
Он је, одговарајући на питања новинара рекао да је влада највећи финансијер пензионог фонда и да је сасвим логично да има више гласова.
„Што се тиче Управног одбора, то је регулисано законом. Некада смо имали УО од 21 члана, сада је сведено на седам, мислим да је то јефтиније и боље за функционисање и представници Удружења пензионера су заступљени у пензионом фонду“, рекао је Вулин.