УППС правилник за кориснике форума

<< Повратак на форум

Удружење пензионисаних подофицира Србије (или скраћено „УППС“) је сајт у приватном власништву и приступ форумима је слободан уз обавезну регистрацију ради писања порука, осим ако није другачије назначено у појединим форумима. Коришћење наших сервиса је ПРИВИЛЕГИЈА, а не ПРАВО и може било коме бити ускраћено у сваком тренутку уколико УППС тим процени да је интегритет форума угрожен понашањем корисника.

Обавезе корисника:

1. Упознајте се са форумом

Прочитајте што већи број старих тема које су тренутно доступне на одређеном форуму. Посећујте форум једну или две недеље да бисте стекли утисак о чему је уопште реч и која су све мишљења заступљена.

2. Не понављајте теме

Пре него што поставите питање, проверите да ли је о томе већ било речи на форуму! Чест је случај да нови корисници, одмах након регистрације, поставе питање које је раније често постављано. Због тога им порука бива обрисана, или буду изложени гневу корисника који не воле такву врсту порука. Употребите систем претраге по кључним терминима да бисте проверили да ли је нека тема већ обрађена на УППС форумима. Проверите да ли претражујете исправан форум, или претражите све форуме одједанпут. Систем за претраживање је брз и лак за коришћење!

3. Помозите да Вам помогнемо

Уколико тражите помоћ око неког проблема, молимо Вас да учините све што је у Вашој моћи како бисте олакшали посао људима чију помоћ очекујете. То ћете учинити на следећи начин: из поруке искључите све што нема везе са проблемом, а детаљно објасните све што је директно или посредно повезано са истим!

4. Пишите квалитетно и озбиљно

Не пишите поруке неповезано, тек да и Ви нешто кажете! Ако тражите помоћ, будите прецизни. Изложите тачно шта очекујете да се догоди, шта се у ствари десило и изнесите све релевантне детаље. Уколико одговарате на нечију тему или питање, одвојте неколико минута и добро размислите шта ћете написати, проверите да ли сте заиста у праву и имате ли доказа за своју тврдњу. Не збијајте шале када томе није место на озбиљној дискусији (а најчешће није). Будите спремни да стојите иза своје тврдње.

 5. Не шарените поруке

Не претерујте са коришћењем смајлија, интерпункцијских знакова, УББ кодова ([ред][/ред], [блуе][/блуе], [б][/б], [и][/и]) и осталих ствари које су тренутно доступне на форуму. Њих треба употребити само у случају када је потребно издвојити неку мисао: на пример, масна слова која се добијају помоћу болд ([б] и [/б]) таг-а.

6. Не будите нестрпљиви

Не будите нестрпљиви! Постоји велика могућност да одмах по постовању добијете одговор, али ће често проћи и више од десет (10) дана пре него што се појави неко ко зна прави одговор. Не понављајте поруку у току неколико дана уколико видите да Вам нико не одговара. Дозвољено је поновити исту поруку тек после две недеље, и то одговором на ту исту тему за коју није дат прави одговор.

7. Пазите кога исправљате и коме говорите како није у праву

Шта год да радите, не покушавајте да исправите било кога, осим ако сте 100% сигурни да сте у праву, а да друга особа греши. Против таквих поступака, који су чест узрок бесмислених свађа по форумима, морају се борити модератори, али и сами корисници форума морају бити обазриви приликом свог изражавања! Уколико нисте потпуно сигурни да ли неко греши, боље затражите од те особе да објасни своје мишљење или решење проблема. Због празне приче је могуће да ће људи са форума почети да Вас гледају са подозрењем и да игноришу Ваша питања, уколико не будете деловали довољно озбиљно. Не волимо шарлатане!

8. Без политичких и верских тема

Није дозвољено покретати политичке и верске теме! Свака расправа на националној, верској и политичкој основи биће обрисана. Ово је нестраначки форум и молимо Вас да то поштујете

9. Стоп крађи софтвера

На УППС форумима је забрањено објављивање серијских бројева или „црацк“-ова који омогућавају нелегално коришћење софтвера било које врсте. Такође је забрањено постављање линкова за илегалан доwнлоад комерцијалног софтвера. Овакве теме ће бити обрисане, а корисник опоменут.

10. Рекламирање је забрањено

Форум није место за бесплатно рекламирање Вашег посла, сајта, фирме, или било чега што модератори оцене као очигледну злоупотребу форума за бесплатно оглашавање. За плаћене огласе обратите нам се путем емаил.

11. Линкови за илегалан доwнлоад заштићеног ауторског садржаја (цопyригхтед материал)

Постављање линкова ка сајтовима који омогућавају илегалан доwнлоад заштићеног ауторског садржаја (цопyригхтед материал) није дозвољено. Такође, није дозвољено постављање торрент или нзб фајлова, линкова, и других доwнлоад кодова који омогућавају илегалан доwнлоад ауторског садржаја (филмова, ТВ серија, комерцијалног софтвера, или другог заштићеног материјала). Овакве теме и поруке ће бити обрисане, а корисник опоменут.

Надамо се да Вас овим правилима нисмо у потпуности одвратили од учешћа на УППС форумима! Овај Правилник представаља чист производ здраворазумске логике! Понекада је лако заборавити да су корисници УППС форума обични људи, као и Ви.

Ова правила постоје да би Вам скренула пажњу како да се владате у дискусијама на УППС форумима, нарочито ако очекујете неки вид услуге.

Драго нам је што сте одлучили да нас посетите. Очекујемо Ваше коментаре.

УППС администратор